Apps in de gezondheidszorg

Wanneer: 
Donderdag 6 december '18
Duur: 
19.30
Thema: 
Maatschappij
Soort vorming: 
Informatief, Voordracht
Kostprijs: 
gratis - inschrijven verplicht

De inzet van apps en technologie in de gezondheidszorg : worden de patiënten er beter van?

Technologie evolueert snel, wat het soms moeilijk maakt om bij te blijven. Zo maken internet en smartphones wel al een belangrijk deel uit van het dagelijkse leven bij een steeds groter deel van de bevolking. De mogelijkheden om via deze media de gezondheid te beïnvloeden/bevorderen nemen toe.

Tijdens deze studieavond staan wij stil bij het gebruik van gezondheidsapps en de (on)zin van technologie en apps in de geestelijke gezondheidszorg.

Apps en gezondheidszorg (door Peter Burggraeve)

Sommige apps toveren je tablet of smartphone om in een hartslagmeter, een stappenteller of een slaapcoach. Andere apps helpen je om te stoppen met roken, geven je een seintje wanneer het tijd is voor je medicijnen of gaan zelfs zo ver dat ze een diagnose stellen. Sinds kort schrijven sommige huisartsen zelfs apps voor! Maar hoe zit het nu juist met die gezondheidsapps? Zijn ze betrouwbaar? En wat met onze privacy?

Peter Burggraeve (RN, MSc) is verbonden aan de VIVES Hogeschool en is gepassioneerd bezig met gezondheidsapps die de gezondheid kunnen bevorderen en ondersteunen.

De (on)zin van technologie en apps in de geestelijke gezondheidszorg (door Tom Van Daele)

In deze presentatie licht Tom Van Daele een tipje van de sluier op rond de mogelijkheden van technologie in de GGZ, kortweg e-mental health. Hij leert je het onderscheid maken tussen feit en fictie en illustreert dit met toepassingen en hun potentieel voor psychologische begeleiding en psychotherapie, zowel in het heden, als in de toekomst. Er is daarbij ook de nodige aandacht voor de vele uitdagingen en beperkingen van deze hulpverleningsvormen.

Dr. Tom Van Daele is onderzoeksleider van de expertisecel Psychologie Technologie en Samenleving (Thomas More-hogeschool) en research fellow aan de Onderzoekseenheid Gezondheidspsychologie (KU Leuven). Hij doet voornamelijk praktijkgericht onderzoek naar het potentieel van technologie voor de geestelijke gezondheidszorg.

INSCHRIJVINGSFORMULIER Apps in de gezondheidszorg